Verlichtingsbeheer

HET VERLICHTINGSBEHEERSYSTEEM

De verlichting beheren om op die manier de exploitatiekosten te drukken. In een kantoorgebouw (bijv. administratie), in een groot winkelcentrum, in gebouwen waar mensen hun vrije tijd doorbrengen of van cultuur genieten (sportzaal, filmzaal, museum, …) kunnen met behulp van systemen voor de variatie en het beheer van de verlichting de globale kosten (bijv. onderhoud) en de milieukosten van het gebouw worden beperkt.

DE EXPLOITATIEKOSTEN DRUKKEN MET BEHULP VAN VERLICHTINGSBEHEER

De energiezuinige controle van de fluorescentieverlichting is gebaseerd op de elektronische voorschakelapparaten van het DALI-type of 1-10V. Dit behoort tot het domein van de fabrikanten van lichtbronnen. 

 

Verlichtingsbeheer behoort tot het domein van de fabrikanten van besturingingssystemen.
Wanneer de variatie, de meting van de lichtsterkte, de aanwezigheidsdetectie en de programmering van de dienstroosters met elkaar worden gecombineerd, is het in sommige gevallen mogelijk om een besparing van 60 % te realiseren.

KEUZE VAN DE DETECTOREN EN VAN DE BEDIENINGEN

Voor de werking van de detectoren die in verlaagde plafonds of de detectoren in opbouw worden gebruikt, heeft men de keuze uit drie verschillende technologieën: 
  • infrarood
  • ultrasoon
  • dubbele technologie (infrarood-ultrasoon)

De ultrasoontechnologie, die heel kleine bewegingen kan detecteren (bv. tokkelen van de vingers op een toetsenbord), is onder meer geschikt voor gebruik in kantoorruimten. De infraroodtechnologie is dan weer meer geschikt voor ruimten waar heel wat beweging is. 

 

De cel die de lichtsterkte meet, biedt in combinatie met de detectoren en de regelaar de mogelijkheid om in een kamer het daglicht aan te vullen met een aangepaste kunstverlichting:
regeling van verlichtingstoestellen aan de kant van het venster en aan de kant van de gang met verschillende en regelbare verlichtingsniveaus.

2 OPLOSSINGEN: BUS/SCS OF BUS/KNX

Met behulp van de BUS/SCS-oplossing op basis van het LAN-netwerk van het gebouw kan het volledige systeem voor de bediening van de verlichting en van de rolluiken worden gesuperviseerd.
Architecture de câblage en BUS/SCS

Bekabelingsarchitectuur in BUS/SCS

BEDIENING EN BESTURING MET BUS/SCS

Van de controllers bestaan er versies voor inbouw in het verlaagde plafond (2 tot 4 uitgangen) of modulaire versies (tot 8 uitgangen). Zij laten de ON/OFF-functies, multitoepassingen of de instellingen van de verlichting toe: voor het DALI-protocol, voor een voorschakelapparaat 1-10 V of voor LS- en ZLS-halogeenlampen. Met behulp van het touchscreen kunnen de verlichting, de rolluiken, de ventilatie, ... 
manueel of geprogrammeerd worden ingesteld. De zonebeheerder beheert niet alleen de verschillende scenario's, maar laat ook communicatie met het IP-netwerk toe. Met behulp van de bijbehorende software kan de volledige installatie worden geëxploiteerd, gestuurd en gesuperviseerd. In een kleine handelsruimte, bijvoorbeeld, biedt de centralisatie van alle controllers in de elektrische schakelkast meer flexibiliteit (aanpassing van de configuratie rechtstreeks op de controller) in vergelijking met de krachtiger controllers in kantoorgebouwen.
knx

SCS-controller voor inbouw in een verlaagd plafond of van het modulaire type

Beheer van scenario’s: verlichting, rolluiken, multimedia-apparatuur, …

Inplanting en adressering van de producten, onderhoud, toezicht en controle van op afstand van de installatie

outils

Afstandsbediening voor de regeling van alle detectoren

afstandsbedieningen voor configuratie

Mobiele configuratoren voor de regeling van alle detectoren. Met behulp van twee configuratietools kunt u de parameters van alle vooraf in de fabriek ingestelde detectoren wijzigen:
  • de ECO 2-modus activeren; 
  • de drempelwaarde voor de lichtsterkte, de vertraging, de detectiegevoeligheid, … 
    laten evolueren. 

Een mobiele configurator stelt een programmering per bordes voor op vooraf geregistreerde toetsen. Voor een digitale programmering die tot op de decimaal nauwkeurig moet zijn, gebruikt men de controller met het digitale scherm. Daarmee kan men instelwaarden in het geheugen opnemen, zodat ze ook bij andere detectoren van de installatie kunnen worden toegepast of waarbij de prioriteit van de ene technologie ten opzichte van de andere (infrarood of ultrasoon) kan worden bepaald in functie van de installatieplaatsen en de toepassingen.

NIET ALLEEN BESPAREN OP VERLICHTINGSBEHEER

Het is mogelijk om in gebouwen in de tertiaire sector het verbruik van de elektrische stopcontacten met meer dan 25 % te verlagen. Daartoe wordt de stroomtoevoer onderbroken van apparaten die geen 24 uur per dag moeten werken (computers in stand-by of uitgeschakeld, fotokopieerapparaten, shared printers, faxtoestellen, drankverdeelautomaten enz.). Op die manier kan men op jaarbasis grote besparingen realiseren – bijvoorbeeld door de voeding van de stopcontacten van acht uur 's avonds tot zeven uur 's morgens en tijdens het weekend te onderbreken.

Deze onderbreking kan worden gerealiseerd met behulp van ‘groene’ stopcontacten die verbonden zijn met een klok in de schakelkast, die rechtstreeks in de installatiesteunen ingewerkt zijn of die verbonden zijn met een controller met 2 kringen die met een detector verbonden zijn.